REKLAMA

Blogi - Moje Marki

Lubimy lub nie, ale na pewno warto spróbować
Jarosław Jaździk

Sushi - uwielbiamy, lub nienawidzimy – osobiście z pełną fascynacją należę do tych pierwszych. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować, napawać radością kulinarnych doznań lub szokować kubki smakowe.

2015-03-10 21:27:15

Początki były banalne, zostałem z rodziną zaproszony do baru sushi, spotkanie było bardzo udane, a poznane smaki nas oczarowały, to był zalążek mojej przygody z ryżem i wodorostami. Specjalnie nie napisałem nic o surowej rybie, ponieważ wcale nie musi być surowa i tak naprawdę nie musi być ryba. Wiele osób mówi - „Ja nie zjem surowej ryby, obrzydliwe!” Słysząc takie słowa pytam - Kiedy ostatnio jadłeś śledzia z cebulka? Konsternacja – „Faktycznie, przecież śledź to surowa ryba”.

Nasze rodzime sushi odbiega od oryginału i jest wiele przyczyn takiego stanu rzeczy, a najważniejszą z nich są produkty. Narażę się wielu osobom, ale uważam, że powinniśmy przygotowywać nasze sushi – takie, jakie nam smakuje, a nie takie, jakie ktoś kiedyś wymyślił. To tak jak z serkiem, dlaczego akurat ma być ten o amerykańskiej nazwie? Ja używam innego, smakowitego nie tylko w nazwie - dla mnie najlepszy.

Wróćmy do moich początków, przeszukiwałem Internet, oglądałem filmiki, czytałem książki i robiłem notatki. Pamiętajmy - korzystając z zasobów Internetu, weryfikujmy uzyskane informacje, nie możemy wierzyć we wszystko, co przeczytamy. Zrobiłem spis produktów i pojechałem do specjalistycznego sklepu na drugi koniec Warszawy. Taką wycieczkę warto zrobić, gdy wiemy, że spotkamy tam pasjonata. W trakcie rozmowy można uzyskać wiele cennych informacji, które pomogą nam w kuchni. Mnie niestety nie było to dane, ale produkty kupiłem.

 Najbardziej bałem się przygotowania i gotowania ryżu, ponieważ można znaleźć dużo przepisów i wersji, ale wiele z nich, delikatnie mówiąc jest nie najlepsza. Dziś to wiem i mam pewny oraz sprawdzony przez wiele osób sposób przygotowania ryżu na sushi. Proces obróbki ryżu to: mycie, polerowanie, moczenie, gotowanie, studzenie, zakwaszenie i ostateczne studzenie. Czasem nazywam ten proces celebracją, a efekt końcowy zależy od ilości serca, które zostawiamy w ryżu. Reszta to sprawność manualna, wyczucie smaku i doświadczenie – oczywiście jeżeli je mamy, jest pomocne.

Przygotowując swoje, sushi musimy puścić wodze fantazji smaku i szukać własnych pomysłów. Nigdy nie zrobiłem żadnej rolki według gotowego przepisu. Oczywiście czytałem, czerpałem wzorce i pomysły, ale stając przed stołem, na którym leży matka z nori i przygotowane produkty, ręka porusza się od talerzyka do talerzyka, prawie automatycznie. Czasem ktoś pyta – „Co mam włożyć do środka?” Odpowiadam – Łącz ze sobą te składniki, które pasują do siebie, przypomnij sobie smaki produktów i tak je komponuj. Smak to muzyka, wszystkie nuty muszą pasować do siebie i tak uzyskana harmonia zagra piękną melodię na naszym podniebieniu. Jakiś czas temu na wyjeździe, gdy brakowało składników wpadłem na pomysł rolek z kiełkami. Od tego czasu zacząłem hodować je w domu. Muszę  przyznać, że pierwsze rolki były różne, jedne za miękkie, drugie za grube i trudne do sklejenia, ale było też dużo udanych i wszystkie pysznie smakowały, niezależnie od wyglądu.

Oczywiście, wykorzystujmy jak najwięcej produktów specjalnie przeznaczonych do sushi: rzodkiew marynowaną, słodką tykwę, specjalne ryby - niekoniecznie surowe, owoce morza, paluszki „krabowe”, warzywa i owoce - to co nam smakuje. Potrzebne będą jeszcze glony nori, imbir marynowany, wasabi i sos sojowy oraz akcesoria: matka oraz pałeczki. Choć te ostatnie niekonieczne, sushi możemy jeść palcami - nigdy sztućcami.

Nie zawsze wszystko się uda, ale niema to znaczenia, sushi zrobione własnoręcznie w domu jest pyszne. Fantastyczną sprawą są spotkania, na których wszyscy, lub prawie wszyscy przygotowują sushi, potrzeba tylko więcej matek i miejsca. W trakcie takich wieczorów jest świetna zabawa i pyszne jedzenie. Uwierzcie, warto spróbować i pokochać sushi. 


Jarosław Jaździk

Udostępnij:


REKLAMA

Galeria zdjęć

Komentarze

Brak komentarzy...

Zostaw komentarz


POLECANE FIRMY

REKLAMA

AKTUALNOŚCI

KALENDARZ WYDARZEŃ

9
Niedziela
Maj 2021
Maj
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
2627282930
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
123456
imieniny:
Grzegorza, Karoliny, Karola

REKLAMA

REKLAMA